Mitä on meditaatio?

Tämä artikkeli liittyy Meditoi.fi-kurssin osaan 1.
Siirry osan 1 pääsivulle

Sahaja Yoga -tekniikassa meditaatio on yhtä kuin ajatuksettoman tietoisuuden tila. Meditaatio ei ole mietiskelyä, keskittymistä tai mielikuvien luomista. Se on syvä rauhan ja läsnäolon tila, jossa mieli on hiljentynyt, mutta samalla täysin valpas.

Meditaatiossa edistytään vähitellen. Ensimmäisiä kertoja meditoidessasi saatat huomata, että mielesi rauhoittuu ja ajatusten välille voi syntyä taukoja. Säännöllisesti meditoidessa nämä tauot pikkuhiljaa pitenevät, ja voit olla jonkin aikaa kokonaan ajattelematta. Näin meditaation kokemus syvenee ja alat nauttia siitä yhä enemmän.

Sahaja Yoga -meditaatiossa ajatukset taukoavat
Meditaatio ei ole ajatusten tarkkailua, muokkaamista tai hallitsemista, vaan niiden hiljenemistä kokonaan.

Mitä hyötyä meditaatiosta on?

Ihmisen tietoisuus on kuin elokuvan valkokangas, jolle ajatukset, mielikuvat ja muut mielenliikkeet heijastuvat. Kun ajatuksiin syntyy tauko, voimme kokea puhtaan tietoisuuden mielenliikkeiden takana.

Tätä puhdasta tietoisuutta kutsutaan meditaatioharjoituksessa myös nimillä Itse ja henki. Itse eli henki on sisäisen rauhan ja elämänilon perusta. Nämä ominaisuudet ilmenevät hyvin esimerkiksi pienissä lapsissa, sillä lapsen mieli ei ole kuormittunut jatkuvasta ajattelusta.

Jo yksittäinen meditaatioharjoitus voi rauhoittaa. Säännöllisesti harjoitettuna Sahaja Yoga -meditaatio voi muun muassa lievittää tehokkaasti stressiä sekä lisätä myönteisiä tunteita ja kokemusta elämän mielekkyydestä. Meditaation myötä turha ajatusten virta hiljenee, ja jää enemmän energiaa ajatella olennaisia asioita.

Säännöllisesti harjoitettuna meditaation kokemus syvenee

Meditaatio on sisäinen tapahtuma, jossa vähitellen meditaatioharjoituksia kertaamalla lähestyt mielen hiljaisuutta. Liikaa yrittämällä tai mieltä kontrolloimalla ei voi nopeuttaa ajatusten taukoamista. Kun siis meditoit, jätä pois turha ponnistelu ja nauti meditaatiosta sellaisena kuin se on. Ole kärsivällinen ja lempeä itsellesi. Tee harjoitukset sydämellä ja anna asialle aikaa tapahtua.

Säännöllisyys auttaa. Meditoi säännöllisesti, jos mahdollista, 1–2 kertaa päivässä. Voit aloittaa kokeilemalla esimerkiksi viikon ajan. Vaikka elämä olisi kiireistä, ota hetki aikaa itsellesi ja meditaatiolle. 10–15 minuuttia riittää useimpien Meditoi.fi-kurssin harjoitusten tekemiseen. Älä odota täydellistä hetkeä, vaan tartu toimeen!

Harjoitusten tekeminen ei vaadi taitoja tai meditaatioon uskomista – ainoastaan vilpittömän halun tutustua omaan Itseensä ja kokeilla meditoimista.

Nyt voit halutessasi toistaa ensimmäisen meditaatioharjoituksen.

Siirry kurssin osan 1 pääsivulle!
Pääsivulla on ohjattu harjoitus ja linkit muuhun materiaaliin.

Löydä paikalliset meditaatiot

Löydä paikalliset meditaatiot

Yhdessä meditoiminen tukee sisäistä kasvua. Löydä sinua lähin maksuton kurssi.

Meditaatio kuuluu kaikille

Sahaja Yogan kehittäjä Shri Mataji Nirmala Devi (1923-2011)

Medi­taatio kuuluu kaikille

Sahaja Yoga on Shri Matajin esit­telemä yksin­kertainen meditaatio­tekniikka. Lue lisää..

Tee päivän hyvä työ

Tee päivän hyvä työ

Kerro Meditoi.fi-kurssista muillekin: